Undersök, skapa, lek och lär! Med Grön Flagg blir förskolans arbete för hållbar utveckling en självklar del av det dagliga arbetet. Grön Flagg är den svenska delen av Eco-Schools, ett pedagogiskt verktyg och en miljöcertifiering, som finns i över 50 länder runt om i världen. Idag är över 2 500 svenska skolor och förskolor anslutna till Grön Flagg, vilket gör det till det största nätverket för skolor och förskolor inom hållbar utveckling i Sverige.
Dagsländan jobbar sedan flera år med Grön Flagg för att få barnen intresserade och från tidig ålder värna om vår jord, det erbjuds nio olika temaområden; Skräp och avfall, konsumtion och resurser, stad och samhälle, hav och vatten, djur och natur, klimat och energi, kemikalier och giftfri miljö, livsstil och hälsa samt global samverkan.
Under läsåret 2022/2023 var utgångspunkten Hav och Vatten där vi utforskat begrepp som sjöar, bäckar, åar, vattnets kretslopp, vattenrening, miljögifter, avlopp, regn mm. Vi besökte reningsverket, utforskade en vik som röstades fram att kallas Ekollonviken som vi besökte under året med fokus på olika uppdrag, grävde ner en mullbräda för att se vilket/vilka material som förmulnat efter en tid, experiment reningsverk på förskolan, skapande av en fågelskrämma till förskolegården som höll oinbjudna gäster borta från våra jordubbar mm.
Under läsåret 2023/2024 kommer vi utforska temaområde Djur och Natur som många barn visade intresse för under föregående läsår. Vad innebär begreppen Djur och Natur egentligen? Vart bor djuren? Vad är natur? Vad gör vi när vi går ut i naturen?
På Dagsländan har vi en Apa som kommer och hälsar på oss då och då, ibland får vi uppdrag och de har bland annat varit att skapa egna höstträd, hur ser stammen och löven ut? Vad heter träden? Apan undrar hur träden ser ut på vintern, har dem löv då? Växer det bananer i trädet? Vi går på utflykt och kollar; "Trädstammen har mossa och är gult", "Inga löv". Barnens tankar och idéer tar oss vidare i vårt tema...