Dagsländans miljöpolicy

Dagsländans förskola i Askersund bedrivs som ett föräldrakooperativ och strävar efter att bedriva ett aktivt miljöarbete, som är under ständig utveckling. Denna miljöpolicy utgör grunden för vår nuvarande miljöinriktning inom verksamheten. Miljöpolicyn ska även fungera som en kompass för framtida utveckling av miljöarbetet.

 

Grön flagg

Vi arbetar med Grön Flagg.

Pedagogiska verksamheten

Miljöarbetet genomsyrar hela verksamheten. Barn, pedagoger och föräldrar involveras på många olika sätt. Vuxna fungerar som föredömen och barn görs delaktiga, på så vis händer det inte sällan att barnen också kan vara föredömen för de vuxna. Genom att ställa frågor, utmana barnen och utifrån barnens egna frågor och funderingar söker vi pedagoger tillsammans med barnen efter svar, som sedan förhoppningsvis leder fram till nya spännande frågor och svar. Vi vill också ge barnen möjlighet att vara i naturen och genom att göra utflykter i skog och mark uppleva årstidernas gång. Genom att dokumentera det vi gör tillsammans med barnen, kan vi synliggöra och utveckla det pedagogiska arbetet vidare och koppla till läroplanens mål.

Ur läroplanen:

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

 förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik

Vi eftersträvar att både pedagoger och föräldrar får kontinuerlig kompetensutveckling inom miljöområdet.

 

Maten

Vi köper, så långt det är möjligt, Kravmärkta, ekologiska och närodlade livsmedel samt svenskt kött. Vi köper bara mejerivaror från svenska gårdar samt miljögodkänd fisk enligt WWFs lista, (KRAV eller MSC-märkt) Den mat som inte gått åt under dagen, sparar vi i frysen för att på fredagar ha till vår "matrest-meny". Övriga matrester och köksavfall komposteras i vår egen kompost, blir hönsmat eller slängs i "gröna påsen". Vi äter vegetarisk mat minst 1 gång/vecka och vi köper frukt, grönsaker och rotfrukter efter säsong. Vi skördar även frukt och bär från vår egen trädgård. 

Barnen serveras frukost klockan 08.00, lunch 11.30 och mellanmål ca 15.00. På förmiddagen vid 09.30 är det fruktstund och samling.

Måltiderna är viktiga ur ett pedagogiskt perspektiv där vi använder stunden för samtal och reflektioner med barnen, dagens kock sitter oftast med och äter vid det bord där sitt barn har sin plats.

/dagslandan-potatiskorg.jpg

 

Städ och tvätt

Vi använder miljömärkta rengörings- och tvättmedel. Vi använder "husmorsknep" istället för kemikalier. Tvätten torkas hängande. Torkskåp används för barnens kläder under "blöt" säsong.

 

Energi

Vi köper "grön el". Vi undviker att datorer och andra apparater står på i onödan och har försett dessa med grenuttag med avstängningsknapp. Diskmaskinerna sätts igång när de är fulla. Allt eftersom byter vi ut trasiga glödlampor och lysrör mot LED-källor. Vi arbetar kontinuerligt med att minska vår energiförbrukning genom olika åtgärder.

 

Hus, trägård och material

Vi har plastsanerat leksaker och övriga inventarier. Vi undviker att handla leksaker som innehåller farliga kemikalier, som till exempel flamskyddsmedel och mjukgörare. Vid inköp av byggmaterial, färg och liknande strävar vi efter att använda så miljövänliga och giftfria produkter som möjligt.

 

Dagsländans miljömål

Övergripande mål

· Vi fortsätter vårt arbete med Grön Flagg. Detta innebär att vi medvetandegör och utvecklar begreppet "hållbar utveckling" för barnen i olika projekt.

· Pedagoger och föräldrar fortsätter att få kompetensutveckling inom miljöområdet.

· Vår miljöansvarige reviderar och utvärderar årligen våra miljömål, för att sträva efter att göra flera förbättringar inom detta område.

· Vi arbetar konsekvent med förbättringar inom miljöområdet, som till exempel att minska vår energiförbrukning.

Välkommen till Dagsländans Föräldrakooperativ

Följ oss på våra sociala medier och få en inblick i vår verksamhet

 

Facebook: Dagsländan Föräldrakooperativ

Facebook

 

Instagram: dagslandan.askersund

 

Frågor? Ring oss gärna på

076-936 31 20

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)